Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütemények :)

2012.12.31

 

Kókuszos madeleine

A mutatós francia süteménynek a kókuszos változatát próbáltam ki, de az egyszerű és gyorsan elkészíthető madeleine ezerféle ízvariációban ismert. Szerezz be egy szilikonos vagy teflon madeleine tepsit, és indulhat is a kísérletezés!

Elkészítés

1. A tojásokat és a cukrot kézi vagy gépi habverővel habosra keverem. Kézi habverővel óvatosan beleszitálom a sütőporos lisztet és hozzáadom a kókuszreszeléket. Legvégül belecsurgatom az olvasztott vajat is, és alaposan elkeverem. Picit állni hagyom a tésztát.

2. A madeleine sütő mélyedéseit enyhén kivajazom, majd félig megtöltöm a masszával, elegyengetem, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt szép világosbarnára sütöm.

3. Ezután a sütiket néhány percig a sütőformában pihentetem, majd rácsra téve hagyom teljesen kihűlni. A csokoládét gőz felett megolvasztom, a kagylók csúcsát belemártogatom, megszórom a kókuszreszelékkel, majd hagyom megszilárdulni.

Tipp: Légmentesen záródó dobozban 2-3 napig (ha marad) eltartható.



A Te szavazatod:
Mindenki:
6 db szavazat, atlagban: 4.83

Hozzávalók

24 db süteményhez:

- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 12 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg kókuszreszelék
- 3 tojás
- 1 tk sütőpor
- csipetnyi só

Díszíteni:

- 2-3 ek.  kókuszreszelék
- 10 dkg tejcsoki


 



Szerző:

Karácsonyi fahéjas csokikenyér

Elkészítés

1. A tésztához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy kevés cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verem, a sárgáját pedig a többi hozzávalóval habosra keverem. Legvégül a felvert tojáshabot is beleforgatom a masszába, és sütőpapírral bélelt őzgerinc formába öntöm.

2. Kb. 30-35 percig (tűpróba!) sütöm 175 fokon, aztán hagyom a formában kicsit hűlni, majd úgy negyed óra elteltével kiborítom.

3. A mázhoz kb. 10 dkg étcsokit 2 ek. olajjal vízgőz felett kevergetve megolvasztok, és a kihűlt süteményre csurgatom. Miután a máz megszilárdult, szeletekre vágva tálalom.


A megadott mennyiség két rúdhoz elegendő.



A Te szavazatod:
Mindenki:
37 db szavazat, atlagban: 3.24

Hozzávalók

- 25 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 1/2 cs. sütőpor
- 12 dkg sütőmargarin
- 4 tojás
- 2 ek. sárgabarack lekvár
- 1 tk. citromhéj
- 1 tk. rum
- 6 dkg darált dió
- 2 dl tejföl
- 2 ek. kakaópor
- 1 tk. őrölt fahéj


 



Szerző:

Házi meggyfagyi

Elkészítés

1. A meggylét felforralom, majd félreteszem hűlni. A meggyet kimagozom, majd robotgéppel durvára aprítom a meggyhúst.

2. Egy másik lábosban felmelegítem a tejszínt, majd lehúzom a tűzről. A tojásokat habosra keverem a cukorral, majd állandó kevergetés közepette hozzáöntöm a forró tejszínt. Az egészet visszaöntöm a lábosba, és lassú tűzön, gyakran kevergetve felfőzöm, míg besűrűsödik.

3. A meggyhúst a kihűlt gyümölcsléhez öntöm, és összekeverem a kihűlt tejszínes krémmel.

4. Ezután fagyigépbe öntöm, és a használati utasítás szerint fagyasztom.

Tipp:
Gép nélkül is elkészíthető, ilyenkor hűtés közben nekünk kell kevergetni a masszát kb. 20-25 percenként.



A Te szavazatod:
Mindenki:
92 db szavazat, atlagban: 3.07

Hozzávalók

3 dl meggylé (befőtt leve)
3 dl tejszín
2 tojássárgája
40 dkg magozott meggy
2-3 ek. cukor



Szerző:

Gyömbéres sütemény

Elkészítés

1. Kb. 40 g gyömbért nagyon finomra aprítok. A vajat a tojássárgájával, a cukorral, a liszttel és az aprított gyömbérrel együtt sima tésztává gyúrom. A tésztát fóliába csomagolom, és legalább 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetem.

2. A maradék gyömbért apró kockákra vágom. A tésztát belisztezett gyúródeszkán kb. 4 mm vastgra nyújtom, és csillagokat szúrok ki belőle, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatom őket.

3. A tésztát megkenem a tojásfehérjével (enyhén villával felverem) és a felkockázott gyömbérrel díszítem.

4. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-05 perc alatt világosbarnára sütöm, majd kiszedem, és rácsra téve hagyom kihűlni a csillagokat.



A Te szavazatod:
Mindenki:
8 db szavazat, atlagban: 3.75

Hozzávalók

- 250 g liszt
- 100 g cukor
- 200 g puha vaj
- 1 tojás (szétválasztva)
- 50 g kandírozott gyömbér (apróra vágva)



Szerző:

Erdei gyümölcsös túrós szelet

Elkészítés

1. A tésztához a tojást a kétféle cukorral  kézi habverővel alaposan kikeverm. A sütőporral és a sóval elkevert lisztet a masszához szitálom, közben belecsurgatom a megolvasztott vajat is, és alaposan összekeverem.

2. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, és 160 fokra előmelegített (légkeverésen) sütőben kb. 20-25 percig sütöm.

3. A túrókrémhez robotgéppel összekeverem a túrót, a mascarponét, és a cukorot. A tejszínt kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a túrós krémbe, és az egészet a kihűlt tészta tetejére simítom.

4. A túrós rétegen elegyengetem a kiolvasztott és lecsepegtetett gyümölcsöket, és elkészítem a zselatint a tasakon található leírás szerint.

  Tipp: A tortazselé sokkal ízletesebb, ha víz helyett meggybefőtt levében oldjuk fel a zselét.



A Te szavazatod:
Mindenki:
9 db szavazat, atlagban: 3.22

Hozzávalók

Tésztához:
- 12 dkg finomliszt
- 12 dkg porcukor
- 4 egész tojás
- csipetnyi
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk. sütőpor
- 5 dkg olvasztott vaj

  Krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg krémes állagú tehéntúró
- 12 dkg cukor
- 2 dl tejszín (habbá verve)

 

Tetejére:
- 1 csomag fagyasztott eredei gyümölcs (35 dkg)
- 1 csomag tortezselé
- kb. 2, 5 dl meggybefőtt

 



Szerző:

 

Villámgyors szilvás kocka

Elkészítés


1. A szilvát megmosom, megszárítom, feldarabolom. A vajat, a tejfölt, a cukrot, a citrom lereszelt héját, a vaníliát és a tojást habosra keverem.

2. A lisztet, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát is a tojásos masszába keverem. A tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe (24x34 cm átmérőjű) egyengetem, a tetején eloszlatom a szilvát, és óvatosan lenyomkodom.

3. Előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeverésen) kb. 30 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.

4. Kockára vágva, porcukorral meghintve tálalom.



A Te szavazatod:
Mindenki:
107 db szavazat, atlagban: 3.36

Hozzávalók

15 dkg liszt
8 dkg vaj
1 kis doboz tejföl
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vanília-aroma
1 egész tojás
fél kávéskanál sütőpor
csipet szódabikarbóna
csipet
10 dkg szilva



Szerző: